pátek 4. března 2016

Swarowski optik

Swarovski optik

 

Přátelé, kamarádi rozšířili jsem rubriku les&lov o kategorii optika a dalekohledy tak jako u ostatních kategorií bude tato část věnována pouze dalekohledům a puškohledům všech firem napříč trhem. Popravdě vede mne k tomu jedna zkušenost, která již potkala asi každého z nás. V krátkosti popíšu :-) ve shonu dnešní doby, přiběhnete z práce pořešíte vše potřebné a už abyste byli v lese. Víte že cesta na posed Vám od baráku zabere minimálně 45 min až hodinu svižné chůze, pokud již dopředu neplánujet že budete šoulat. Když jste asi u konce cesty a chcete obeznat a prověřit část prostoru před sebou jelikož jste zaregistrovali pohyb srnčí zvěře automaticky chmatáte pro dalekohled a zjišťujete že? že tam není. Místo toho aby se nacházel v oblasti hrudníku v klidu je na poličce u vás doma :-(
     Co většinou v těchto chvílích následuje víme všichni velmi dobře. Sledování zvěře přes puškohled je sice řešení, ale pokud sedíte na lavici na dubu s omezeným prostorem pro manipulaci se sebou sama je poměrně těžké takto strávit následující 3 - 4 hodiny. Na současném trhu nabízí bezpočet firem, portfolio, dalekohledů, puškohledů, pozorovacích biokulárů, atd. atd. atd. a tak věřím že se na všechny postupem času dostane. Firma se kterou dnešní prezentaci zahájím, patří mezi špičky v oboru. Je asi zbytečné dělat jí delší prezentaci, všichni totiž víme co znamená Swarovski optik.
 
Založení firmy se traduje do roku 1895 kdy Daniel Swarovski v rakousku vyvinul první elektronickou brusku na šperkařské kameny a v Tiroslku tak založil rodinný podnik, který se v krátkosti stal synonymem pro nejčistší křišťálové sklo. V roce 1959 vyvýjí firma první puškohled a  v roce 1967 první teleskopiský dalekohled následuje rok 1971 kdy Swarovski vyrábí vůbec první dalekohled na světě s pogumovanou úpravou, v roce 1976 poté první puškohled s vlastní technologií Nova-Teleskop-Okular bránící poranění oka při výstřelu z nevýhodných poloh. Od roku 2007 se setkává řada puškohledů s označením Z6 u široké lovecké veřejnosti s velkými ohlasy.
 

Co si představit pod zkratkou Z6?

 

Co to je 6násobný zoom?


Puškohledy s variabilním zvětšením, které byly doposud vyráběny, nabízely svým uživatelům 3násobný (např. 3-9x nebo 4-12x, vesměs s tubusem o průměru 1″) nebo 4násobný zoom (např. 1,5-6x, 2,5-10x nebo 3-12x, v tubusech o průměru 30 mm). Všichni světoví výrobci špičkové optiky se snažili vyrobit puškohled s větším zoomem, a tím nabídnout zákazníkům puškohled s velkým rozsahem. Firmě Swarovski Optik se podařilo v letošním roce uvést do prodeje řadu puškohledů Z6, která disponuje 6násobným zoomem!

Co to znamená?


Díky nové převratné konstrukci přichází řada, která začíná naháňkovým puškohledem 1-6x24.
Tento puškohled nabízí při nejmenším zvětšení nepřekonatelné zorné pole 42,5 m na 100 m a současně v případě potřeby možnost využít zvětšení 6 ×.
Jako univerzální byl donedávna označován puškohled 1,5-6x42. V řadě Z6 nabízíme puškohled 1,7-10x42, který má při nejmenším zvětšení zorné pole 25,2 m na 100 m, ale především je možno ho využít pro střelbu na větší vzdálenosti při zvětšeních až do 10 ×.
Za skutečně univerzálním je pak možno označit nový puškohled 2-12x50. Jeho možnosti použití jsou nesmírně široké, při vynikající světelnosti máme puškohled se zvětšením až do 12 × a současně je možné ho díky obrovskému zornému poli (21 m na 100 m při zvětšení 2 ×, pro srovnání puškohledy 3-12x mají při zvětšení 3 × zorné pole cca 11–12 m) použít při naháňkovém způsobu lovu.

Větší bezpečnost.


Řada Z6 je pro větší bezpečnost střelců vyráběna se zvětšeným odstupem oka od puškohledu (na vzdálenost 95 mm). U modelu 1-6x24 EE je pro účel lovu zbraněmi velkých kalibrů (tropické lovy) vzdálenost oka upravena na 120 mm!

 

Provedení Z6i – s osvětleným bodem.


I v této oblasti přichází firma Swarovski Optik s převratnými patenty. Ovládání a regulace intenzity osvětlení záměrné osnovy (oranžový bod) je nově umístěno do integrované jednotky na okuláru puškohledu. Toto provedení je maximálně odolné proti poškození, přitom svou výškou nepřesahuje krytku rektifikačního mechanismu a nepřekáží střelci ve výhledu. Ovládání je plně digitální, zapíná se přepínačem umožňujícím zapnutí do jednoho ze dvou režimů – denní pro velký jas bodu a noční pro malý jas. Vlastní jemná regulace se pak provádí pomocí dvou tlačítek (podobně jako na televizním ovladači). Jednotka disponuje paměťovou funkcí nastavení pro každý z režimů. Pro ochranu baterie před vybitím jsou nastaveny automatické vypínací časy – na 3 hodiny v denním režimu a na 5 hodin v nočním režimu. Pro každý model je nabízeno několik typů záměrných osnov.
 

Uživatelské výhody.


Základní vlastností této revoluční novinky je absolutní univerzálnost puškohledů. Současně je zajištěna větší bezpečnost střelce a díky novému způsobu ovládání osvětlení záměrné osnovy i velmi příjemné používání. To vše při zachování kvality brilantní optiky Swarovski, při zachování rozměrů (tubus o průměru 30 mm nebo stále více žádaná šína Swarovski Rail) a hmotnosti do 500g.
Veškeré další informace i o produktech nalezenete na oficiálních stránkách společnosti Swarovski na které naleznete odkaz zde:
 


Žádné komentáře:

Okomentovat